sâmbătă, 21 martie 2020

Patru filme geniale pentru iubitorii de vinuri

Filmele bune parca nu mai sunt atat de comune in ziua de azi, astfel ca atunci cand apar cu totii ne dorim ca experienta de care avem parte sa fie cat mai placuta. Ce putem face in acest sens? E simplu, sa alegem vinuri romanesti din struguri rosii. Un film bun poate capata un cu totul alt sens atunci cand este acompaniat de un vin pe masura, iar crama Budureasca vine cu propunerile.
Mondovino
Incepem lista de propuneri cu un documentar regizat de Jonathan Nosier, ce urmareste modul in care globalizarea a schimbat lumea vinului. Criticul de vin Robert Parker este implicat in acest documentar care exploreaza ideea ca vinul de Bordeaux a devenit un standard, astfel ca alti producatori de vin din lume urmaresc sa obtina aceeasi structura, culoare si gust. Altii sunt de parere ca un vin trebuie sa reflecte caracteristicile terenului unde au fost cultivati strugurii. Tu de care parte a baricadei te afli?
A Good Year
Merita pus pe lista si filmul „A good year”, lansat in 2006, in regia lui Ridley Scott si avandu-i in roluri principale pe Russell Crowe, Freddie Highmore si Albert Finney. Filmul te va purta catre o poveste cu suisuri si coborasuri si incepe cu Max Skinner, un om de afaceri londonez care nu a mai comunicat in ultimii ani cu unchiul sau, Henry si despre care tocmai a aflat ca a decedat. Astfel, a mostenit un chateau si o podgorie in regiunea Provence din Franta, adica chiar in locul in care Max si-a petrecut o buna parte a copilariei sale si unde a inceput sa isi dezvolte simtul pentru afaceri. Max merge sa isi dobandeasca noua proprietate, moment in care incepe sa isi aminteasca detalii despre trecutul sau. Cat de adanca este povestea? Ramane sa afli alaturi de un pahar de vin bun.
Red Obsession
O alta productie in care este implicat Russell Crowe, de aceasta data doar ca narator, nu ca actor, este Red Obsession. Ai ocazia sa afli mai multe despre istoria si industria vinului, in special despre cel de Bordeaux, care a devenit unul dintre simbolurile bogatiei si opulentei in toata lumea. Succesul vinului de Bordeaux este asociat cu cei mai influenti oameni de afaceri de pe glob care au reusit sa dea peste cap bunul mers al lucrurilor. Consumatorii obisnuiti din Europa si din Statele Unite trebuie sa faca loc celor mai bogati din China, astfel ca cererea pentru vinurile din regiune e tot mai mare. Cererea este in crestere, iar produsul este unul finit, asa ca noii clienti il vor pe tot. Astfel, mai poate sa ajunga acest vin si la consumatorii de rand? Ia-ti paharul de vin langa tine si urmareste documentarul Red Obsession.
Sour Grapes
Un alt documentar pe care merita sa il vezi (disponibil pe Netflix) este Sour Grapes. Acesta vorbeste despre licitatiile cu vinuri scumpe si rare, piata in care isi face aparitia si un personaj surpriza, care se imprieteneste cu cei mai bogati oameni din lume pasionati de vinuri. Rudy Kurniawan este unul dintre cei mai mari experti in vin si pare ca poate sa le recunoasca pe toate. Insa care sunt intentiile sale? Urmareste Sour Grapes si afla mai multe despre subiectul care a socat lumea intreaga in urma cu cativa ani.
Fie ca alegi vinuri romanesti din struguri rosii, fie ca le preferi pe cele create din soiuri internationale, crama Budureasca iti pune la dispozitie o gama variata de vinuri.