joi, 8 aprilie 2021

Morcovii imbunatatesc vederea - mit sau adevar?

 Ideea conform careia morcovii ajuta la imbunatatirea vederii dateaza inca din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, atunci cand se presupunea ca oamenii aflati pe campul de lupta consumau adesea morcovi, ceea ce i-a ajutat sa vada mult mai bine pentru a putea  detecta si dobori fortele inamice. De asemenea, cercetatorii au afirmat de-a lungul timpului faptul ca morcovii i-au ajutat inclusiv la imbunatatirea vederii pe timpul noptii. Astfel, conform celor spuse, putem spune ca morcovii sunt buni pentru sanatatea ochilor. A pune morcovii pe o farfurie pentru cei mici la masa ii indeamna sa ii manance. De ce? Pentru ce este bun morcovul?  Ei bine, pentru ca acestia pot imbunatati vederea. Dar, totusi, exista vreun adevar in aceasta afirmatie sau este o vorba doar despre un mit?

De fapt, inca din Evul Mediu, morcovii au fost considerati ca fiind legume miraculoase si s-a crezut ca vindeca orice, inclusiv muscaturile de sarpe, care sunt extrem de periculoase pentru oameni. Inainte de spune despre morcovi beneficii ca acestea sunt, de fapt, mituri,  atunci cand vine vorba de imbunatatirea vederii, putem spune ca lucrurile sunt cat se poate de verosimile, mai ales sa examinam meritele sale. Desi morcovul nu poate restabili pierderea vederii sau face modificari structurale la nivelul ochiului, acesta este benefic pentru sanatatea generala a vederii, mai ales in cazul copiilor. Morcovii contin luteina, un important antioxidant si este un lucru deja stiut ca alimentele bogate in luteina ajuta foarte mult, iar in cazul vederii vorbim despre o contributie importanta in zona ovala in forma de galben din centrul retinei.


Astfel, vitaminele pe care le putem gasi in componenta legumelor pot ajuta semnificativ la imbunatatirea sanatatii generale a ochilor, iar asta pentru ca morcovii contin beta-caroten, o substanta pe care organismul o transforma ulterior in vitamina A, care un nutrient important pentru sanatatea ochilor. Totodata, o deficienta foarte mare de vitamina A poate provoca orbire treptata. De asemenea, vitamina A poate preveni formarea cataractei, principala cauza de orbire in cazul multor persoane. Cu toate acestea, daca problemele de vedere nu sunt legate de deficienta vitaminei A in organism, vederea nu se va schimba indiferent de cate morcovi ati consuma.

Asadar, puteti avea grija foarte usor de sanatatea vederii, iar pasul cel mai important este alimentarea cat mai corecta, pentru ca daca aveti o dieta echilibrata, nu doar morcovii va pot ajuta sa aveti o vedere buna, ci si alte legume si fructe. Ce-i drept, morcovul a devenit vedete din acest punct de vedere, insa acesta nu este singurul.

Pe scurt, morcovul ofera multe beneficii pentru o vedere sanatoasa, dar consumul de morcovi in fiecare zi nu va readuce vederea la 100%, in cazul in care deja vorbim despre o situatie scapata de sub control.

Afla daca morcovii imbunatatesc vederea din urmatorul videoclip DoctorMIT: